Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Ett år med ChatGPT har gitt et nasjonalt løft for kunstig intelligens Kunstig intelligens er et 70 år gammelt forskningsfelt, men først i 2023 ble det et fenomen som «alle» er opptatt av. Ett år etter ChatGPT ble lansert, reflekterer Pinar Heggernes om det siste årets utvikling innen KI og mulighetene fremover.
Budsjett-bekymring i sektoren: — Vi trenger SFU-ordningen Sentrene for fremragende utdanning (SFU) er viktige i arbeidet med å bedre kvaliteten i høyere utdanning, og hjelper med å tette prestisjegapet mellom forskning og utdanning i akademia, skriver fem prorektorer.
Vurderer strengere ChatGPT-regler for innleveringer og eksamen Universitetet i Bergen vurderer å kreve at studenter opplyser om ChatGPT-bruk, selv om de ikke bruker teksten direkte i besvarelsen. Se ChatGPT-reglene ved de største universitetene og høgskolene.
Hva må til for at utdanning og forskning lykkes med en KI-basert fremtid? Vi må våge forskningspolitisk nytenkning som rører på dypereliggende kulturelle konflikter i akademia, skriver Anja Salzmann.
Studieløp og kompetanse i vår digitale tid Norge har gode forutsetninger for å lykkes med forskning og utdanning innen kunstig intelligens. Nå må nasjonale myndigheter på banen for å støtte forsøksprosjekter, skriver rektor og prorektor ved UiB.
Spratt opp fra C til A da hun klaget på karakteren Avhenger karakterer av hvor heldig du er med sensor? undrer student Solveig Martha Tynkkynen.
Akademia skårer dårligere på tilknytning til arbeidsliv Norske universiteter og høgskoler blir stadig dårligere på tilknytning til arbeidslivet, ifølge studentene. — Jo mer vi har jobbet med dette, desto dårligere har vi skåret, sier Trine Waaktaar ved UiO.
Faglærer om samtalerobot: — Dette er som doping Det vi ser nå er bare starten, tror idrettssosiolog Arve Hjelseth. Han vurderer å kutte ut hjemmeeksamen for studentene sine.
Total forvirring om hva som skjer med skolepenger Ledere i universitets- og høgskolesektoren kaller situasjonen for uklar og beklagelig. Universitetet i Oslo vurderer å droppe høstens opptak.
Brukte kunstig intelligens til å skrive sammendrag – slik gikk det Er dette din nye kollega - eller er det fusk og bedrag som må bekjempes med alle midler?
To chat or not to chat Hvordan man skal stille spørsmål og interagere med slike verktøy er en ferdighet som kommer til å bli viktig fremover, skriver prorektor Pinar Heggernes ved Universitetet i Bergen.
Kritisk til bergensk «hallelujastemning» for kunstig intelligens — Universitetet skal ikkje vere eit ekkokammer, seier forskar Anja Salzmann.
Over hele landet arrangeres «demoeksamen» for pandemistudentene På grunn av koronapandemien har flere av dagens studenter knapt hatt en skoleeksamen. Ved flere universiteter prøver de nå å bøte på det.
— Dersom nokon vil svindle oss, så kan vi ikkje hindre det Forskarar frå Russland, Kina, Iran, Pakistan – i alt 36 nasjonar er representerte på Institutt for informatikk ved Universitetet i Bergen (UiB). – Vi baserer oss på tillit, seier leiinga.
Vil jobbe for mer deltakelse i universitetsdemokratiet Dersom Norge skal bli en kunnskapsnasjon må den langsiktige og grunnleggende forskningen gis bedre kår, mener Pinar Heggernes.
— Vanskelig å debattere saklig — Statsråden strør om seg med ord som kredittkort og luksusfellen. Det er vanskelig å debattere saklig under slike rammer, sier tidligere styremedlem i Forskningsrådet, Pinar Heggernes.
Studentene trenger mer digital kompetanse — For Universitetet i Bergen er det helt vesentlig at utdanningene tilpasser seg den nye hverdagen slik vi kan utdanne fremtidens arbeidskraft, skriver prorektor ved Universitetet i Bergen, Pinar Heggernes.
— Det er naivt å tro at alt blir som før Flere mener tallene fra det siste Studiebarometeret ikke er overraskende.
Resultatene fra Studiebarometeret må tas på alvor Resultatene i Studiebarometeret 2021 som ble lagt frem i dag, viser at pandemien fortsatte å prege studentene gjennom 2021.
Universitetenes digitale kompetanse: —Vil ikke bruke ordet tragisk, men... Han mener universiteter og høgskoler har famlet når det gjelder å ta i bruk digitalteknologi under pandemien. — Det ble veldig enkle løsninger, sier professor Arild Raaheim.
Tal frå klagenemnd: 65 prosent auke på to år Den sentrale klagenemnda ved Universitetet i Bergen handsama 143 saker i 2021. Auken er særleg stor for juksesakene.
Midler til EUs rammeprogram spiser av grunnleggende IKT-forskning — Siden 2020 har digitalisering blitt usynlig i regjeringenes arbeid. Å bøte på dette ved deltagelse i EU sine rammeprogram er ikke nok.
Studentmedarbeider må bli en egen stillingskategori Gitt den store mengden studentmedarbeidere som er i arbeid hvert eneste semester, bør disse ha en stilling som er fleksibel og enkel å administrere og ikke telle som midlertidighet.
NTNU-opprør: — Kan ikke beslutte ut fra de som roper høyest Massive protester mot skoleeksamen endrer ikke noe ved NTNU. — Vi kan ikke ta hensyn til at en del studenter er uenige med kommuneoverlegen og FHI, sier prorektor.
En feilslått sensorordning Stortingets vedtak om krav om to sensorer på eksamen ved universiteter og høgskoler er en satsning i gal retning som vil senke kvaliteten på utdanningen.
Vanskeligere vei for forskningspolitisk samarbeid med Kina — Selv om ingen snakker om akademisk boikott, er det blitt tydeligere enn noensinne at ethvert initiativ til norsk-kinesisk FOU-samarbeid må vurderes nøye.
Urovekkende mangler i nasjonal digitaliseringsstrategi Utkastet for digital omstilling fra Kunnskapsdepartementet adresserer i liten grad hvordan fremtidens akademia, arbeids-, og samfunnsliv vil se ut.
Hun blir ny rektor ved Universitetet i Bergen Margareth Hagen er ny rektor og Pinar Heggernes ny prorektor ved Universitetet i Bergen.
Et universitet for fremtiden Derfor bør du stemme på Team Hagen i rektorvalget ved Universitetet i Bergen.
— Gud forby at eg ikkje vert vald til rektor Det handla litt om Pontius Pilatus, men meir om kalde lesesalar og tverrfaglege studieprogram då dei to rektorkandidatane ved Universitetet i Bergen møttest til studentdebatt.
Underrepresentasjon av kvinner i akademiske toppstillinger er et problem Likestilling handler ikke bare om tall i balanse. Utfordringene med likestilling i akademia er sammensatte, derfor må også arbeidet med disse være sammensatt, skriver innleggsforfatterne.
Mener debattinnlegg minner om aprilspøk:— Livet fungerer ikke slik Et debattinnlegg som hevder at 2021 kan bli studentenes beste år, har gitt sterke reaksjoner.
Hagen: Vil løfte UiB til eit endå sterkare universitet — Eg er ikkje i valkamp no, eg er rektor, seier rektorkandidat Margareth Hagen.
Prorektor vil bli rektor: Margareth Hagen sikter mot UiB-toppen Få timer etter at viserektor Oddrun Samdal erklærte sitt kandidatur, lanserte prorektor Margareth Hagen sitt lag i kampen om rektoratet ved Universitetet i Bergen.
Nyeste artikler
Å elske en bokhandel
Når musikken stilner
Audun Øfsti (1938 - 2024)
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024